Institut Pendidikan Guru Malaysia, Kampus Perempuan Melayu, Jalan Maktab, Durian Daun,75990 Melaka.

Thursday, November 18, 2010

Ilham dari Yang Maha Esa


Pernahkah kita bingung dalam membuat keputusan.... sebagai seorang Muslim yang sejati apakah tindakan yang kita perlu buat???

Kita sering mengeluh dan mengomel..."kenapalah aku kena pilih salah satu jer....kan bagus kalau aku dapat pilih dua-dua...x yah nak pening2 kepala...." TAPI pernah x kita terfikir mengapa ALLAH letakkan kita di dalam situasi sebegini....Kenapa nak persoalakan urusan Allah???
bukankah senjata umat Islam ialah doa...


Firman Allah :" Berdoalah kepada-KU, nescaya akan Aku perkenankan bagimu.Sesungguhnya orang yang menyombongkan diri daripada menyambah-Ku akan masuk neraka jahanam dalam keadaan hina-dina"(Surah Ghafir:40)

Namun berbalik kepada persoalan pokok apakah cara terbaik untuk membuat keputusan...

1. Tunaikan solat istikharah...
Solat istikharah patut menjadi prioriti seorang musim dalam membuat keputusan. Tidak semua perkara yang diingini oleh kita adalah terbaik buat kita dan semua perkara yang kita tidak sukai membawa mudarat kepada kita.Hanya Allah yang tahu apa yang terbaik untuk kita.Ini dijelaskan lagi dengan firman-Nya yang bermaksud:"dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu,dan boleh jadi kamu suka sesuatu padahal ia buruk bagi kamu.Dan (ingatlah), Allah jualah Yang Mengetahui (semuanya itu) sedangkan kamu tidak". (Surah al-Baqarah:216)

2.Musyawarah
Musyawarah ,syura,atau diskusi amat penting. satu akal yang bersuara membuat keputusan sama sekali tidak sama dengan suara majoriti atau akal yang kurang ilmu dan pengalaman tidak dapat membuat keputusan sematang mereka mereka yang berilmu dan mempunyai pengalaman hidup yang banyak..Oleh itu, mintalah pendapat orang soleh, ilmuwan atau mereka yang lebih berumur daripada kita seperti ibu bapa dalam membantu kita membuat keputusan.

3.Dengar kata hati.
Hati pun boleh memainkan peranan dalam membuat keputusan. Tetapi perlu bersyarat. bukan sembarangan hati yang boleh kita dengar kehendaknya. hanya hati yang cintakan ALLAH dan RASUL yang layak dipertimbangkan.oleh sebab itu, dengarlah kata hati selepas solat terutamanya selepas solat fardu, solat taubat, atau solat istikharah serta sedang berpuasa.

*Pesanan: tip yang diberikan tidak boleh diamalkan bagi membuat keputusan dalam soal mematuhi arahan ALLAH dan menjauhi larangannya-Nya.

Wallahualam...

1 comment:

 1. alhamdulillah...
  sduah terupdate...
  hurm..
  jadi..
  macam mane cuti???
  huu
  noce entry..
  truskan mnulis ye..

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...